5 Tips om jouw winter speciaal te maken

Nu de dagen korter worden, de zon zich steeds minder laat zien overdag en de kou van buiten naar binnen glipt, krijgen veel mensen last van SAD. Seasonal Affective Disorder, ook wel winterdepressie, zorgt ervoor dat veel mensen enorm opkijken tegen deze periode. De bijkomende sociale verplichtingen, of juist eenzaamheid tijdens de feestdagen, maken het niet makkelijker. Daarom lees je in deze blog 5 tips om jouw winter speciaal te maken, zodat je deze winter een stuk makkelijker doorkomt.

1. Elke dag een kleine verrassing

Of je het nu viert of niet, je kunt jezelf vanaf begin december jezelf flink verwennen met een adventskalender. Deze hebben elke dag tot kerst een kleine verrassing voor je verpakt, waardoor je elke dag een kleine geluks boost krijgt.

 

Een ander bijkomend voordeel van adventskalenders is dat ze tegenwoordig in tal van uitvoeringen komen. Zo kun je kiezen voor een adventskalender van chocolade, zodat je jezelf elke dag kunt verwennen met lekkere chocolade, of eentje die gevuld is met badspulletjes, boeken, frisdrank, geurtjes en nog veel meer.

 

Je hoeft niet mee te doen aan de viering van iets, om wel maximaal te genieten van alle leuke bijkomstigheden ervan. Gun jezelf dus een adventskalender waarvan je zeker weet dat die je elke dag blij kan maken.

2. Een vrolijke en warme sfeer in huis

Net zoals de adventskalender, kun je natuurlijk ook optimaal gebruikmaken van de gezellige versieringen die deze periode in overvloed in de schappen liggen. Wederom maakt het niet uit of je kerst viert, want deze versieringen gaan ook om mooie winterse taferelen en de schoonheid van de donkere dagen en de witte sneeuw.

 

Voor vrolijke, sfeervolle versieringen kun je denken aan:

 

 • Vrolijke lichtsnoeren met bijvoorbeeld sterretjes of knijpers om foto’s en kaartjes aan te kunnen hangen.
 • Allerlei geuren, kleuren en vormen kaarsen, theelicht huisjes en kandelaars om hoge kaarsen in te prikken.
 • Sneeuwbollen met bijvoorbeeld een schattig hertje of eekhoorn in de sneeuw, beertjes of andere leuke taferelen.

 

Vooral de verlichting is natuurlijk erg belangrijk in deze donkere periode. Hiermee zorg je ervoor dat het bij jou binnen in ieder geval straalt met een warme gloed.

3. Vermaak op de bank

Deze periode nodigt ook uit voor lekkere avondjes op de bank. Pak er een warme fleece deken bij, lekkere kussentjes en een warm drankje naar keuze. Het is tijd om even al je eigen zorgen te vergeten en een andere wereld te betrekken: Pak een mooi boek of zet één van de vele kerstfilms aan voor een lach en een traan.

Tips voor boeken in kerstsfeer:

  • Let it snow: Drie kerstverhalen die allemaal met elkaar samenkomen, geschreven door John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle. Dit boek is ook verfilmd en kun je kijken op Netflix.
  • Little women: Combineer de winterse sfeer met een stukje feminisme en laat je meenemen door de verhalen over Jo, Beth, Meg en Amy. Ook dit boek is verfilmd, twee keer zelfs, en de meest recente film is te bekijken op Amazon Prime, YouTube, Apple TV en Google Play films.
 • The christmas bookshop: Dit boek van Jenny Colgan neemt je volop mee in kerst- én boeksfeer. Iemand die een vervelende winter probeert door te komen door te crashen bij haar zus en gaat werken in een sfeervolle boekenwinkel. Een perfect boek om helemaal in op te gaan.

Tips voor films in kerstsfeer:

 • The nightmare before christmas: Is het een kerstfilm of een halloween-film? Het is een eindeloze discussie bij deze stop=motion animatiefilm van Henry Selick, maar 1 ding is zeker: De warme winter gevoelens komen zeker naar voren en het ziet er prachtig uit.
 • Klaus: Blijvend in de animatie, is deze handgetekende film een hartverwarmende en grappige film die er zeker voor zal zorgen dat je even vergeet hoe koud en kil het buiten is.
 • The Holiday: Even loskomen van de animatiefilms. The Holiday laat precies zien waar deze periode om draait, hoe ongelukkig je je ook voelt tijdens de winterperiode. Deze emotionele, zachte en rustige film in wintersferen zal je hart zeker verwarmen en traantjes uit je ogen forceren.

4. Even iets voor iemand anders doen

Wat ook enorm kan helpen om het lege, donkere en soms eenzame gevoel van de winter uit je hart te verbannen, is het helpen van mensen die het nóg slechter hebben dan jij. Zo vergeet je niet alleen even je eigen nare gevoel, omdat je volledig focust op iemand anders, maar je voelt echt de warmte en saamhorigheid in deze situaties.

 

Je kunt jezelf aanmelden als vrijwilliger bij Het Leger des Heils, een gaarkeuken, de Voedselbank en nog veel meer plekken. Je kunt altijd even bij je gemeente langsgaan om te vragen of zij weten welke instanties nog op zoek zijn naar hulp van vrijwilligers.

5. Het lekkerste eten

Als de winterperiode in het teken van iets mocht staan, dan zou het lekker eten zijn. Dieren zorgen dat ze voldoende eten hebben om de winter door te komen, dus waarom zouden wij mensen daar niet aan meedoen? Er zijn een aantal maaltijden die ideaal zijn om van te genieten in de winter, die je ook gemakkelijk in grote hoeveelheden kunt maken. Zo hoef je uiteindelijk minder in de keuken te staan, terwijl je wel geniet van een lekkere, warme maaltijd.

 • Soepen: Werkelijk elke vorm van groentesoep is perfect om in grote hoeveelheden te maken en vervolgens in te vriezen. Kies bijvoorbeeld voor een kruidige pompoensoep, een soep van pastinaak of de lekker hartige aardappel-ui soep. De opties zijn eindeloos en jouw genot dus ook!
 • Stoofpotjes: Stoofpotjes zijn ook ideaal om in grote hoeveelheden te maken. Kies een lekker stuk vlees of maak pulled pork of chicken. Pak allerlei lekkere groenten, gebruik genoeg boter en een sterke bouillon. Zo proef je echt de rijkdom van lekker warm eten.
 • Wokken: Ook erg gemakkelijk; vlees, groenten en een lekker sausje in een wok gooien en voldoende rijst koken. Hoewel dit niet zo lekker is om in te vriezen, kun je het een aantal dagen in de koelkast bewaren. Warm je het weer op? Bak dan eerst de rijst in de pan, zodat het van elkaar loskomt, en voeg vervolgens de groentemix toe.

 

Naast lekkere warme maaltijden kun je jezelf natuurlijk ook volstoppen met heerlijke snacks. De schappen zijn immers gevuld met verschillende soorten kerst-chocolade, koekjes, schuimpjes en nog veel meer. Gun jezelf heerlijk eten en houd jezelf warm met iets meer vet op je botten, in de winter mag het allemaal.

De koude periode overwinnen

Met deze tips zorg je ervoor dat je de winter een stuk beter doorkomt. Lukt het je echt niet om je bed uit te komen? Vraag dan je vrienden of familie om langs te komen. Met vrienden het bed in kruipen en samen een film kijken of gezellig met iemand uit je familie thee drinken zorgt er namelijk voor dat je merkt dat je echt niet alleen bent. Hoewel mensen tijdens deze drukke periode soms lijken te vergeten dat je bestaat, is niets minder waar! Zodra je om hulp vraagt, zul je merken dat de mensen die er echt toe doen voor je klaar zullen staan. Zo maak je samen deze winterse periode ineens een periode van warmte en geborgenheid. Sterkte en geniet ervan!