Alles wat je moet weten over port

Port is vandaag de dag nog steeds ontzettend populair. Het klinkt misschien als een drank die tegenwoordig niet meer zoveel gedronken wordt, maar niets is minder waar! Veel mensen zijn nog steeds erg fan van de drank. Er zijn dan ook tig verschillende soorten van de drank op de markt. Maar wat is het eigenlijk precies? En wanneer mag de drank ‘port’ genoemd worden? En op welke temperatuur kun je deze wijn het beste bewaren? Daar willen we je in deze blog meer over vertellen, dus lees vooral verder als je meer wilt weten!

Wat is port?

Voordat we diep ingaan op de drank is het natuurlijk handig om te weten wat port precies is. Deze drank is een versterkte wijn die bekend staat om zijn volle en zoete smaak. In principe wordt het niet heel anders gemaakt dan normale wijn. Het verschil bij het maken van port is dat het fermentatie proces steeds voor korte tijd wordt afgebroken door sterke drank toe te voegen aan de wijn. Je kunt de drank zoals bij normale wijn in witte, rosé of rode varianten verkrijgen. Elke soort wordt natuurlijk anders gemaakt, dus de smaak verschilt dan ook per soort. Dit kan afhankelijk zijn van veel verschillende factoren zoals het gebruik van de druiven.

Wanneer mag de drank ‘port’ genoemd worden?

Wijnen mogen niet zomaar de naam ‘port’ krijgen zonder dat het aan een aantal eisen voldoet. Het is namelijk een aparte wijn met een andere smaak dan reguliere wijnen. Dit zie je vaak natuurlijk ook terug in de prijs van de wijn en dat is niet zonder reden. Zo mag de wijn alleen deze naam krijgen als het gemaakt wordt in de Douro regio. Een andere eis is dat het alcoholgehalte tussen de 19% en de 21% moet liggen. Daarnaast mogen niet alle druiven gebruikt worden voor het maken van de drank. Een beperkt aantal druivensoorten mogen bij het maken van de wijn gebruikt worden om de naam te krijgen. Wanneer je dus een fles port ziet in de winkel dan heeft deze wijn voldaan aan al deze eisen!

Op welke temperatuur bewaren?

Wanneer je zelf besloten hebt om een fles port te kopen dan is de kans groot dat je de fles niet in één dag helemaal leeg drinkt! Daarom is het belangrijk om te weten op welke temperatuur je de wijn het beste kunt bewaren. De witte variant kun je bijvoorbeeld het best bewaren op 7 graden Celsius, terwijl vintage port op 15 tot 18 graden Celsius bewaard kan worden. Wit wordt dus gekoeld, terwijl vintage op kamertemperatuur bewaard wordt. De beste temperatuur voor het bewaren van de drank verschilt dus ontzettend en daarom is het handig om de soort op te zoeken die jij gekocht hebt. Hou er vervolgens rekening mee dat de temperatuur gelijk blijft. Als de fles te warm wordt zet hem dan even twintig minuten in de koelkast om hem weer op temperatuur te krijgen. Zo blijft de smaak optimaal en kun jij genieten van de heerlijke drank!

Wil jij je wijn laten bezorgen? Bestel dan online bij ons!