Welke verschillende soorten rauwe noten zijn er?

Rauwe noten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet. Ze zijn niet alleen een rijke bron van eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, maar bieden ook een diversiteit aan smaken en texturen. In dit artikel gaan we dieper in op de unieke eigenschappen van verschillende soorten rauwe noten, zoals amandelen, walnoten en cashewnoten, en bekijken we hun bijzondere smaken en gezondheidsvoordelen.

Waarom rauwe noten?

Noten bevatten allerlei goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, gezonde vetten, B vitamines, kalium, fosfor en magnesium. Ondanks dat ze veel calorieën kunnen leveren, past een klein handje ongezouten nootjes prima in een gezond dieet. Er is ook nog eens veel keuze. Pistachenoten, cashewnoten, amandelen, macadamia’s, walnoten of paranoten zijn slechts enkele voorbeelden. Eigenlijk zijn al deze soorten gezond, maar dan kun je het beste wel voor https://www.bionoot.nl/noten/rauwe-noten kiezen. 

 

Waarom? Rauwe noten zijn niet bewerkt. Ze worden ook wel ongebrande noten genoemd. Je kunt vrijwel alle noten ongebrand kopen, zoals paranoten, hazelnoten en amandelen. Lekker in de yoghurt, of met gedroogd fruit! Ongebrande noten worden overigens nooit gezouten. Het zout zou er namelijk gewoon afvallen omdat er geen olielaagje opzit waaraan het zout blijft plakken.

Amandelen

Amandelen, herkenbaar aan hun lichtbruine kleur en gladde textuur, zijn een van de meest geconsumeerde noten ter wereld. Ze zijn rijk aan vitamine E, magnesium en vezels. Amandelen hebben een lichtzoete, subtiele smaak en worden vaak gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. Hun hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte, terwijl de antioxidanten in de schil bescherming bieden tegen oxidatieve stress.

Walnoten

Walnoten zijn uniek door hun hersenvormige structuur, wat toepasselijk is gezien hun bekendheid als ‘brain food’. Ze zijn bijzonder rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor de hersenfunctie. Daarnaast bevatten walnoten antioxidanten die uniek zijn in het plantenrijk en bijdragen aan de vermindering van ontstekingen in het lichaam. Hun rijke, enigszins bittere smaak maakt ze een populaire toevoeging aan bakwaren en salades.

Cashewnoten

Cashewnoten, met hun kenmerkende halvemaanvorm, zijn zachter dan veel andere notensoorten. Ze bevatten een goede hoeveelheid ijzer, magnesium en zink. Cashewnoten hebben een boterachtige, zoete smaak, wat ze een favoriet maakt in veganistische gerechten als vervanger voor kaas en room. Ze zijn ook rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, wat bijdraagt aan een gezond hart.

Pecannoten

Pecannoten, vaak verward met walnoten, hebben een unieke, rijke smaak en een knapperige textuur. Ze bevatten meer dan 19 vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, B en E, folaat, calcium en magnesium. Hun zoetige, boterachtige smaak maakt ze een uitstekende keuze voor desserts zoals pecantaart, maar ze zijn ook heerlijk in hartige gerechten.

Hazelnoten

Hazelnoten zijn bekend om hun ronde vorm en zoete, intense smaak. Ze zijn een uitstekende bron van vitamine E en rijk aan foliumzuur, wat bijdraagt aan het verminderen van het risico op hartziekten. In Europa worden ze vaak gebruikt in chocoladeproducten en gebak, maar ze zijn ook heerlijk geroosterd en toegevoegd aan salades.

Paranoten

Paranoten, groot en driehoekig van vorm, zijn vooral bekend om hun hoge seleniumgehalte, een mineraal essentieel voor de schildkliergezondheid en antioxidantwerking. Ze hebben een rijke, romige smaak en zijn van nature hoog in gezonde vetten. Vanwege hun hoge seleniumgehalte is matiging belangrijk; slechts een paar paranoten per dag zijn al voldoende.

Pistachenoten

Pistachenoten, herkenbaar aan hun groene kleur en harde schil, zijn niet alleen heerlijk maar ook voedzaam. Ze bevatten minder calorieën dan veel andere noten en zijn rijk aan antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, die goed zijn voor de ogen. Hun unieke, licht zoete en tegelijk zoute smaak maakt ze een populaire snack, zowel op zichzelf als in gerechten.